Eva Barron på Guts. Foto: Epp Anderson / Sveriges Radio

Fokus på tjejer som misshandlar

Caroline: "Om jag inte slagits hade jag blivit en tönt"
1:36 min

Våldet bland unga tjejer ökar och nu ska ett nystartat EU-projekt ta reda på hur det ser ut i sju länder för att tidigare upptäcka och hjälpa tjejer som försöker lösa sina problem genom att slåss.

Förutom att ta del av brottsstatistiken och forskningsläget ska även tjejer, som tidigare tagit till våld,  bidra med sina erfarenheter. Sverige är representerat av Angered där socionomen Eva Barron på Guts, mötesplatsen för tjejer, håller i projektet.
– Det jag tycker vi måste bli bättre på som ungdomsarbetare är att förutse och kunna läsa av tecken när det börjar gå snett för de här tjejerna, eller när det redan gått snett, säger Eva Barron.

– I den här referensgruppen som jag har med unga kvinnor så berättar de för mig hur de förberedde sig på morgonen för våld genom att till exempel tänka på vilka örhängen de hade, hur de satte upp håret och vad de hade för kläder på sig så att när man hamnade i slagsmål att de inte skadade sig så mycket eller fick örhänget avslitet, säger Eva Barron.

Det betyder att de bär inom sig en sådan ilska eller vanmakt att de planerar för att puckla på någon?
– Ja, att man planerar och vet att det kan förekomma för de vet ju aldrig när tjejerna man är osams med kommer att dyka upp.

En i referensgruppen är Caroline som själv var inblandad i en handfull slagsmål under högstadiet i Angered.
– Ja, det kändes som om jag var tvungen. De hoppade på mig. Om jag inte slagit tillbaka så hade jag ju blivit en tönt.  När någon gav mig en örfil så gjorde jag detsamma - jag slog med händerna, sparkade och drog i håret, säger Caroline som anser att hon själv inte behövde någon hjälp.

Varför tror du att just de här tjejerna slogs?
– De kanske hade andra problem. De kanske hade problem i skolan, hemma eller utanför hemmet. De hade inte alltid ord nog . Då ville de i alla fall vara någon genom det. De kände att lärarna kände att de ändå var förlorade, liksom konstaterar Caroline.

– Man är urless på att underordna sig ett beteende där man ska vara snäll och när man inte känner sig snäll så agerar man ut, säger socionomen Eva Barron.

Och då tar de i rejält?
– Ja, det är svårt att veta vilket som är ett tecken på att må sämst - ett självskadebeteende eller att man misshandlar andra människor. Det kan ju gå en hel tonårstid utan att någon lägger märke till såren på ens armar, säger Eva Barron.

I juni hålls en internationell konferens i Göteborg om våldsamma tjejer och om knappt två år ska en slutrapport vara klar och bättre metoder finnas för att bemöta tjejer med aggressionsproblem.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".