Ann-Mari Stonner, kanslichef i Vallda kommun, som samlar in pengar till de kamerunska gästarbetarna. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.

Ann-Mari samlar pengar till lurade gästarbetare

Ann-Marie Stonner: "Jag skämdes för att vara svensk"
1:41 min

Drygt en miljon kronor har hittills samlats in till de gästarbetare från Kamerun som blivit lurade på sin lön. 

En som står bakom initiativet till insamlingen är Ann-Mari Stonner, kanslichef i Vallda församling utanför Kungsbacka.
– Jag såg Uppdrag Granskning, på samma sätt som många tusentals svenskar och jag skämdes för att vara svensk. Jag kände att jag måste göra någonting, inte bara förlita mig på att man ska göra någonting eller någon ska göra någonting, utan jag måste personligen hjälpa till med det jag kan, säger Ann-Mari Stonner.


Det handlar om gästarbetare
från Kamerun som kom till Sverige för att arbeta med skogsplantering med löfte om en bra lön. Men verkligheten visade sig bli en annan och månadslönen blev inte ens hälften av dom 18 500 kronorna som arbetsgivaren först hade utlovat. Och det var inte bara Ann-Mari Stonner som reagerade, insamlingar till gästarbetarna startades även i Värmland och i Stockholm. I Vallda har församlingen stöttat Ann-Maris initiativ i form av soppluncher och bidragit med kollekt, något som gett reaktioner.

– Vi har fått en otrolig respons från församlingsborna, att man känner en stolthet över att tillhöra pastoratet eftersom vi nu går ut och gör en konkret hjälpinsats praktiskt för de här människorna, säger Ann-Mari Stonner.


Vad vill du med den här insamlingen?

– Jag vill att de ska få såpass mycket att de törs återvända till sina hemländer. De är väldigt skuldsatta på grund av att de sitter i den här situationen nu och de törs inte återvända förrän de kan betala sina skulder. Såpass mycket pengar att vi kan skicka hem dem utan att på något sätt riskera deras liv och hälsa och vårt mål är 2,5 miljoner kronor till midsommar. Men det vi märker hittills av svenskarnas goda vilja, så tror jag att vi kommer få in mer, säger Ann-Mari Stonner.


Jennie Persson / P4 Halland
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".