Foto: Filippa Bohlin/Sveriges Radio

Idag tas första spadtaget på sista biten motorväg

Kommunen: "Slimmad motorväg tycker vi är lite småsnålt"
1:39 min

Idag klockan två går startskottet för den mycket efterlängtade utbyggnaden av E6 förbi världsarvsområdet i Tanumshede. Vägbygget har fått mycket kritik för att även denna sträcka blir smal. 

Vägen ses framförallt som ett säkerhetsprojekt för att minska antalet olyckor. Men bland andra Tanum-Strömstads räddningstjänst har kritiserat utformningen av vägen eftersom det inträffat påfallande många vajerolyckor på liknande vägavsnitt och kommunen har instämt. 

Projektledaren håller med om att det inte är helt lyckat även om han säger att det ändå är mycket bättre än tidigare. Men den här typen av utformning är så olämplig att man strukit den som alternativ vid framtida vägprojekteringar.

– Den är ju inte lämplig för höga hastigheter, det är bara att konstatera det med de olyckor som skett säger trafikverkets projektledare, Rune Andersson. 

Enligt Trafikverket går det närmare 9 000 fordon per dygn på sträckan. 1958 invigdes den första delen från Göteborg till Kungälv. Nu drygt ett halvt sekel senare kommer den sista motorvägsetappen att börja byggas. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".