På griffeltavlan skriver kaféägaren upp hur många kaffe som finns innestående just nu. Foto: Hanna Sandberg / Sveriges Radio

En kaffe extra för den som inte har råd

Kaféägaren: "Det är inte välgörenhet"
1:30 min

Trenden "suspended coffee" har kommit till Göteborg. På kaféet Pavement kan man köpa sig en kaffe och samtidigt betala för en extra, som kan lösas in av någon som inte har råd att köpa en egen. 

Harald Hultin är en av ägarna och initiativtagarna och han menar att det handlar om mer än en kopp kaffe - det handlar om att människor som annars kanske inte skulle ha mötts får ett ställe att utbyta tankar och idéer. 

– Vi vill ha en plats för så mycket olika människor som möjligt. Vi vill ha en ickehomogen plats där alla olika typer av människor kan träffas, säger Harald Hultin. 

Trenden med en förbetald kaffe startade i italienska Neapel, där bland andra en sportchef för det lokala fotbollslaget alltid köpte tio förbetalda kaffe, caffé sospesi, när hans lag vann. Trenden har blivit stor i USA de senaste åren och därifrån spridit sig till Sverige, till stor del genom sociala medier. 
Det var också där kaffedrickaren Karin fick nys om idén.

– Jag tycker det är jättegulligt, jag kan mycket väl tänka mig att köpa en sån om jag visste att det faktiskt fungerade, man kanske är lite skeptisk, säger Karin. 

På en griffeltavla ovanför disken markerar 14 kritstreck de väntande kaffekoppar som just nu finns. Harald Hultin säger att kundernas reaktioner varit mestadels positiva, men en del kritik har också kommit fram. Det handlar bland annat om att det finns en risk att systemet utnyttjas av de som faktiskt har råd, att det finns välgörenhet som gör mer nytta och att cafét tjänar pengar genom att sälja de väntande kopparna till ordinarie pris. 

– Det är inte välgörenhet, jag ser det inte som en allmosa, det är ingen som ber om något, de är kunder som alla andra. Vi säljer samma kaffe till alla, det är samma pris det är samma kunder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".