Foto: Sandra Qvist/Scanpix

Bröstcancerpatienter i kläm efter nyordning

Gunilla: "Känns som man bär på en tidsinställd bomb"
1:41 min

Bröstcancerkirurgen inför nu ett nytt system för tvåårskontroller, där patienter ska undersöka sig själva. Men omorganisationen har lett till att 1400 bröstcancerpatienter som väntar på en tvåårskontroll inte blivit kallade.

- Det är nästan så det känns som man går med en tidsinställd bomb, när man vet att man har cancer, säger Gunilla, som egentligen heter något annat. Man vet ju inte om det är okej eller om något ligger och gror med metastaser och så.

Att bröstcancerkirurgen är försenad med kallelserna till tvåårskontrollerna, beror till viss del på stor arbetsbelastning. Men den främsta förklaringen är att Västra Götalands-regionen just nu genomför en rationalisering av vården, som innebär att opererade bröstcancerpatienter bara kommer att bli kallade till ett återbesök framöver. Den kontrollen kommer att genomföras ett år efter operationen, medan den andra kallelsen – till tvåårskontrollen – i de allra flesta fall kommer att utebli helt och hållet.

I stället skickas ett frågeformulär hem till patienten. Formuläret ska fyllas i och returneras till sjukhuset, och är tänkt att ge läkaren tillräckligt med information för att kunna avgöra om något inte står rätt till. Bröstkirurg Rolf Sandström menar att risken för oupptäckta återfall inte ökar, trots att man tar bort den kliniska undersökningen, och hänvisar till studier i Storbritannien och USA.
- Bara ett fåtal återfall upptäcks genom kontrollerna, majoriteten är det patienten själv som upptäcker, säger han.

Att de som ska ha blivit kallade inte fått besked om att det uteblir eller förskjuts säger Rolf Sandström beror på osäkerhet kring när omorganisationen ska införas.
- Vi har inte riktigt vetat när vi ska gå igång med det här, därför är vi lite sena.

För Gunilla har väntan inneburit oro.
- Det vore bra om man hade fått veta, säger hon. Nu har man gått och funderat på om man kanske kommit bort bland alla papper.


Jens Andersson
jens.andersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".