Foto: Mikael Berglund/NyheterSto

Ingen försäljning i sikte för konkursdrabbad båttillverkare

"Banken har bedömt att buden är för låga"
1:30 min

Det ser fortsatt mörkt ut för konkursdrabbade båttillverkaren Nord West & Najad. Konkursboet kommer inte att säljas i nuläget. 

Ingen av intressenterna är villiga att betala tillräckligt mycket, säger konkursförvaltaren Fredrik Tengström till P4 Väst.

– Buden har bedömts och tillsammans med banken har det bedömts att dessa bud är för låga för att man ska kunna gå till en affär just nu, säger konkursförvaltaren Fredrik Tengström till P4 Väst.

Flera intressenter lade bud på konkursboet efter Nord West & Najad som tillverkar motor- och segelbåtar, med verksamhet i Henån och i Lysekil.

Men inget av intressenternas bud var tillräckligt högt för att banken, som har alla panter i konkursen, skulle godkänna det. Därför drar nu försäljningen ut på tiden.

Fredrik Tengström vill inte kommentera hur låga buden är jämfört med vad som krävs.

Cirka 130 anställda berördes av konkursen som blev ett faktum i slutet av februari, en konkurs som förvånade båtbranschen. Just nu sker en mycket begränsad produktion med runt 15 anställda, enligt Tengström.

Båtarna som Nord West & Najad byggde var åt det mer exklusiva hållet. Försäljningen var cirka 40 båtar per år, med ett snittpris på sex-sju miljoner kronor.

Det var inte första gången Najad gick i konkurs, redan 2011 skeddet det. Då köpte Nord West upp konkursboet, men för en dryg månad sedan var det alltså dags igen.

Men nu avvaktar konkursförvaltaren Fredrik Tengström med en försäljning

– Det blir ingen försäljning nu. Det innebär att försäljningsprocessen fortsätter i syfte att få upp dessa bud alternativt att det kommer någon tredje part som kan vara intresserat. Det kommer nog att ta ett antal veckor, sannolikt hela april.

Tror du att intressenterna kommer att höja buden till en nivå som kan godkännas?

– Det kan inte helt uteslutas eller att kraven kan sänkas. Vi får se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".