Det är avspärrat där bussen körde upp på trädet igår. Foto: Hanna Sandgren / Sveriges Radio

Polisen misstänker inget brott efter bussolyckan

Göteborgs spårvägar: Utredningen får visa om det finns brister på bussen
1:34 min

Polisen misstänker inget brott efter bussolyckan på Drottningtorget i centrala Göteborg på onsdag eftermiddag. Enligt polisen försökte den unga kvinnan varna den äldre mannen, som är i 70-årsåldern när bussen kom skenandes över torget. 

– Bussen kommer skenandes och en ung flicka observerar vad som var på väg att hända och ropar till en man som kommer med rullator. Mannen kommer inte undan och det gör ju inte flickan heller riktigt, berättar Christer Fuxborg, polisens presstalesman. 

Kvinnan fick lindriga skador och Sahlgrenskas presstjänst säger till P4 Göteborg att tillståndet för den äldre mannen är allvarligt men stabilt och inte livshotande. Busschauffören har inga fysiska skador och polisen misstänker inte honom för några brott.

– Föraren var inte påverkad eller liknande, säger Christer Fuxborg på polisen. 

Även Göteborgs spårvägar har börjat utreda vad som orsakade olyckan. Bernt Erik Johansson, operativ chef för GS Buss vid Göteborgs spårvägar, räknar med att det kommer dröja minst ett par veckor innan man exakt vet vad som hänt med bussen .

– Bussen var satt i trafik i juni 2012 så den är relativt ny. Utredningen där får visa om det finns några brister på den. Först är bussen bärgad från plats till vår depå och där kommer polisen i första läget göra sin tekniska undersökning av bussen. Sedan är det vår personal och fordonstillverkaren som kommer göra en teknisk utredning för att se om det finns någonting med bussen som skulle ha kunnat orsaka olyckan. Sedan är nästa steg att föraren blir undersökt och utredd så att man ser att det inte är något hos honom som har inträffat, säger Bernt Erik Johansson på Göteborgs spårvägar. 

På Drottningtorget är platsen där olyckan hände avspärrad. En plåtpapperskorg och parkbänk som bussen rammade ligger i delar på marken, och det träd som bussen körde in i är itusågat och ligger med rötterna spretande på marken.

Föraren är fortfarande på sjukhus, liksom den äldre man och yngre kvinna som skadades i olyckan. Sahlgrenska har idag ännu inte kunnat lämna några uppgifter, men läget uppgavs igår vara allvarligt men stabilt för mannen och kvinnan hade lindriga skador.

Bernt Erik Johansson berättar att de har fastställda rutiner på spårvägen hur de ska stötta sin personal i en sådan här situation.

– Det kan ju vara chock och annat som kan sitta i länge framöver, och då kan det behöva stödinsatser. Det kan ju handla om att företagshälsovården blir inkopplad, att föraren behöver stöd i samtal och andra åtgärder, säger Bernt Erik Johansson.

Reporter: Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".