Det blir nya regler för sjöbodarna. Foto: Helena Sällström / Sveriges Radio

Nya regler för sjöbodar på Tjörn

På torsdagen satt kommunstyrelsen på Tjörn i möte för att besluta om vilka regler och kostnader som ska gälla för sjöbodar. Det nya förslaget innebär en kostnad på ungefär 1500 kronor om året för en sjöbod på 15-20 kvadratmeter, något som flera sjöbodsägare har protesterat emot.

Rosita Runegrund sitter i kommunstyrelsen för Kristdemokraterna, och hon avgiften i det nuvarande förslaget ligger på en bra nivå.

– Den är acceptabel, den är fullt acceptabel tycker jag. Syftet är egentligen att få en avgift som stämmer överens med verkligheten.

Ja, det har stormat kring sjöbodarna på Tjörn. Förra året höjdes avgifterna kraftigt vilket mötte stora protester från sjöbodsägare. I år sänks avgifterna från förra året, men de är fortfarande mångdubbelt högre än tidigare. Problemet, enligt Rosita Runegrund, är att höjningen skedde i ett våldsamt steg i stället för att ökas lite i taget.

– Jag tycker nog att man ska följa kostnadsutvecklingen på ett annat sätt. 

På kommunstyrelsens möte i eftermiddag kommer den borgerliga majoriteten även att lägga fram ett yrkande om att tillåta att barn till sjöbodsägare kan få överta sjöboden, något som i dag inte är tillåtet.

De som tycker att det är för mycket för att ha ett förråd vid vattnet? 

– För de som har en större sjöbod som de kan nyttja på ett annat sätt, som ligger vid en brygga så är den acceptabel tycker jag, säger Rosita Runegrund (kd). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".