Cyklister får köra mot enkelriktat

Snart blir det tillåtet för göteborgarna att cykla mot enkelriktat. I stadens nya cykelplan öppnas ett flertal enkelriktade vägsträckor för cykeltrafik i båda riktningar.

Regeringens cyklingsutredare har tidigare öppnat för möjligheten att cykla mot enkelriktat, men polisen har då varnat för att det kan bli förvirrande.

I höstas var det en kampanj där göteborgarna fick lämna synpunkter och ha åsikter på hur det egentligen är att cykla i Göteborg.

Närmare 2000 förslag och synpunkter kom in till kommun och med hjälp av dem har nu trafikkontoret gjort en plan på en massa olika förbättringar.

En av nyheterna är att öka framkomligheten för cyklister genom att tillåta dubbelriktad cykeltrafik på Stora Nygatan och Basargatan, på delen Lilla Drottninggatan, och på Kungstorget. Det innebär att det blir tillåtet att cykla i båda riktningarna utmed Vallgraven.

Cykelboxar utmed Avenystråket, Engelbrektsgatan och i Majorna. Cykelboxar ger cyklister ett eget utrymme framför stopplinjen för övriga fordon. Bilföraren som stannar ett par meter bakom får lättare att upptäcka cyklisten, framför allt när bilar ska svänga höger.

Ett annat av förslagen som nu utvecklas är en mobilapplikation för felanmälan, liksom förbättrad belysning, fler cykelbanor och förstärkt besiktning av cykelbanor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".