Visning av lägenhet. Foto: Tomas Oneborg / Scanpix

Ingen effekt av ny prissättning på bostäder

Tor Borg: "Kanske tar lite tid innan det sätter sig"
1:28 min

Systemet med accepterat pris vid bostadsförsäljningarn tycks inte ha gett någon effekt i storgöteborg. Accepterat pris innebär att bostäder läggs ut till ett pris som säljaren är villig att acceptera och att man därmed skulle förhindra lockpriser.

Enligt en undersökning som statliga banken SBAB gjort har det lett till lägre skillnader mellan utgångspris och slutligt försäljningspris i Stockholm. Men i storgöteborg märks inte någon direkt skillnad.
--Det är ett system som har varit igång en ganska kort tid, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB. Så det kanske tar ett tag till innan det sätter sig.

Enligt Borg kan det också vara så att systemet med lockpriser inte varit så utbrett i storgöteborg och att mäklarna därför svarar att systemet med accepterat pris inte har så stor påverkan.

Dem tidigare lockpriserna kunde i många fall ligga långt under det pris som en säljare av en bostadsrätt eller villa var beredd att acceptera.
Systemet med accepterat pris bör vara en fördel för den som säljer, menar Tor Borg.
--Som säljare slipper du att få en massa människor som tittar på din lägenhet, men som ändå inte är beredda att betala ditt eget lägstapris.

Men en majoritet av de tillfrågade mäklarna i storgöteborg tycker ändå, enligt SBAB.s enkät, att vare sig priser har pressats, eller att den tid en enskild bostadsaffär tar, har kortats ner.
När det sen kommer till den tredje parten i en bostadsaffär, mäklaren, så tror Tor Borg på SBAB att även mäklarna är vinnare, när nu systemet med lockpriser tagits bort och ersatts av accepterat pris.
--Som mäklare blir du inte helt trovärdig när du lägger ut objekt som ligger långt under marknadsvärdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".