Det en gång så flärdfulla Turisthotellet i Marstrand är i dag i riktigt dåligt skick. Foto: Lotta Jacobsson

Anrika Oscars kan rivas med ny detaljplan

"Huset säckar ju ihop, så något måste göras"
1:41 min

Turisthotellet och Oscars på Marstrand kan komma att rivas och bostäder byggas - vilket ägaren vill. Den nya detaljplanen som Kungälvs kommun börjat arbeta med kan vara början till slutet för den anrika, men också mycket nedgångna byggnaden.

Hotell Maritime är närmsta granne, och hotellchef Kerstin Nyström tycker att det är bra att det äntligen händer något.
- Vi får jättemånga frågor från våra gäster om vad som händer med grannfastigheten, säger hon. Och huset håller på att fullständigt säcka ihop, så något måste ju göras. Och ägaren påstår ju att förfallet gått för långt så det inte går att rädda.

Turisthotellet invigdes 1910 och var då en ståtlig byggnad. Det var bland annat efter att Marstrand hade blivit ett sommarparadis och bland sommargästerna i början av 1900-talet märktes bland annat kung Oscar II.
Men hotellets storhetstid blev kort och efter ett halvt århundrande av vanskötsel är det i dag rejält nedgånget.
Den nuvarande ägaren, Ernst Rosén AB har ända sedan köpet av Turisthotellet för drygt tio år sedan velat riva det och bygga bostäder i stället. Men rivningsansökan har inte beviljats.

Ett hinder har varit kommunens detaljplan, som slår fast att fastigheten ska användas till hotellverksamhet och inget annat. Men Kungälvs kommun har nu alltså börjat skissa på en ny detaljplan, som skulle tillåta att bostäder byggs på platsen där turisthotellet står i dag.

Fast en ny detaljplan innebär inte automatiskt att det är fritt fram att riva hotellet. I april startar nämligen en antikvarisk och byggnadsteknisk utredning som ska avgöra vilket kulturhistoriskt värde Turisthotellet har och vilka tekniska förutsättningar som finns för att restaurera det.

I sitt yttrande har Länsstyrelsen tidigare sagt att Turisthotellet bör bevaras i sitt nuvarande skick så långt det är möjligt.
Och de får medhåll av snickare och museitekniker Peter Pan på Marstrands konsthall.
- Jag älskar gamla byggnader och de ska bevaras tills det inte går längre, säger han. Men det är klart, finns det en strukturell svaghet i det går det inte att bevara. Då är det bara att riva.


Jens Andersson
jens.andersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".