Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Stefan Malmström hjälper flickvännen Elin Keblanz flytta in på Hjalmar Bergmans gata. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Renovering snart helt klar på Hjalmar Bergmans gata i Backa Röd. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Stora hyreshöjningar efter renovering

Berit Grenheden: "Det blir inte mycket kvar av pensionen"
2:05 min

Upprustningen och renoveringen av miljonprogrammets bostäder blir dyrt för många hyresgäster. Drygt hundra områden i landet kommer att få hyreshöjningar på uppåt 45 procent. För Poseidons hyresgäster i Backa Röd på Hisingen höjs hyran med i genomsnitt 33 procent. 

I området Backa Röd på Hisingen rustar det kommunägda bostadsföretaget Poseidon i en etapp upp 224 lägenheter och höjer samtidigt hyran med sammanlagt i genomsnitt 33 procent, vissa standardhöjande åtgärder ingår också.

– Jag gillar att det är fräscht och nytt allting. Man slipper oroa sig för att det är gamla 70-tals golv som det har varit innan där jag bott. Så jag tycker det känns bra, säger Stefan Malmström som flyttade in efter renoveringen och den saftiga hyreshöjningen.

Flera hus är klara med färgglada balkonger i glas, putsade ytterväggar som moderna funkishus och nya gårdar med prydnadsgräs.

– I princip kan man säga att det är totalrenovering av kök och badrum. Det kan vara säkerhetsdörrar, det kan vara eluppgraderingar, nya avloppsstammar, säger Marie Werner som är distriktschef i 1960-talsområdet.

Det ska man ju inte betala för avloppsstammar...?

– Nej det gör man inte men vi har ett åtgärdsprogram man förhandlar om i sin helhet. Där ingår en mängd olika saker så att vi plockar inte ut detalj för detalj.

Men 33 procent låter ganska mycket, eller hur, det får du ändå hålla med om..?

– Vid första anblicken så är det ju klart att 33 procent, det studsar säkert de flesta till över att höra, men om man ser vad det blir i kronor så är det inte så mycket pengar egentligen.

En tvåa på 62 kvadratmeter kostar efter renovering 5 400 kronor i månaden - en höjning med 1 300. En trea på 82 kvadrat kostar 6 900 tidigare 5 000. Och det kan bli ännu dyrare om tillval görs.

Redan 2001 hölls informationsmöten och dialoggrupper genomfördes med hyresgäster å bolaget har lyssnat, säger dom, så här säger några till mig.

– Jag tycker inte det är bra, inte i förhållande till den höjningen på hyran, säger Sven Erik Nykvist.

Vad har du fått för höjning?

– Jag fick från 4 100 upp till 5 800.

Vad har du fått för de pengarna?

– Inglasad balkong, nytt kök och ny toalett.

Är det värt pengarna?

– Jag vet inte, säger Berit Grenheden, men det är klart att det kanske är billigt. Men var ska man bo annars om man ska bo billigt?

– Men jag har ju inte... säger Berit Grenheden med en suck, det är ju pensionen den går ju till hyran och det blir inte mycket kvar.

– Jag hade klarat mig utan det här för min lägenhet var ju bra. Men det är ju mycket finare, jag klagar inte, det är jättebra faktiskt jag trivs, säger Bo Klarin, en annan boende på Backa Röd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".