Lägre höjningar på Lisa Sass gata då bolaget lyssnade på hyresgästerna. Foto: Lasse Nilsson/Sverigs Radio.

Varsam renovering gav 20-procentig hyreshöjning

Per Strand: "Haft väldigt mycket dialog med boende"
2:02 min

Renoveringar av lägenheter i gamla miljonprogramsområden kan bli dyra. Men på Lisa Sass gata stannar hyreshöjningarna vid 20 procent.

På andra sidan Litteraturgatan i Backa har kommunala Bostadsbolaget lyssnat på hyresgästernas önskemål om att hålla hyrorna fortsatt låga. Där stannar höjningen på cirka 20 procent i dryga 300 lägenheter som snart ska renoveras.

– Det är inga jättestora problem med de här husen egentligen för vi har ju haft ett fortlöpande underhåll här och skött dem, men vill gärna hjälpa till och lyfta området lite grann och därför gör vi mycket med exteriören på husen, säger Per Strand från det kommunalägda Bostadsbolaget.

Vad ska ni göra?

– Det blir nya balkonger på alla lägenheter som är över bottenvåningarna. Sen kommer vi att göra om fasaderna, vi kommer att tilläggsisolera de delar av fasaderna som inte är balkonger och klä dem med ett skivmaterial, säger Per Strand.

Det i dag drygt 40-åriga huset byggdes först som ett bohotell med ettor och minitvåor. Förutom balkonger med dubbelt så stora förråd så görs inga standardhöjande åtgärder. Förstås finns några tillval som större kyl och frys och en etta höjs i grundutförandet med 605 kronor till 3 300.

– Vi gör inga renoveringar i lägenheterna utöver det vi har sagt. Vi har haft en dialog med de boende och det man tryckt väldigt mycket på det är att man är intresserad av att bibehålla en låg hyresnivå. Därför går vi inte in i detta nu och gör några omfattande renoveringar, säger Per Strand.

Ni har alltså lyssnat på hyresgästerna?

– Vi har haft väldigt mycket dialog här med de boende.

Men ni hade ju kunnat ta ut mer hyra om renoverat mer?

– Jo, men det är väl inte riktigt det som är det primära syftet med det vi håller på med, säger Per Strand.

Flera hyresgäster är nöjda med renoveringsplanerna - men Nathalie Kristiansson hade gärna sett att ännu mer gjordes:

– Det är kul, men det hade varit kul om de renoverade inuti också i lägenheterna. Det är lite gammalmodigt.

600 kronor i hyreshöjning vad tänker du om det?

– Helt ok.

Du hade velat ha ännu mer renovering och kanske ännu mer hyra då?

– Ja det är klart, säger en skrattande Nathalie Kristiansson, man får ju ta det man får. Det är svårt att få lägenhet, så jag tog den mest för att det inte finns något annat. Annars är det inte jättefräscha lägenheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".