Det blir dyra droppar på Tjörn. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Nytt vatten blir dyrt för Tjörnborna

Karl-Erik Persson (M): "Det blir Tjörnborna som får betala det här"
1:46 min

När Tjörns kommun låter bygga nya vatten- och avloppsledningar mellan Skärhamn och Rönnäng så kommer slutnotan att bli uppemot 32 miljoner kronor och det är nästan tre gånger mer än man först räknat med.

Tjörnborna som redan har Sveriges dyraste vatten- och avloppstaxa får stå för kostnaden. 

– Ja det blir ju tjörnborna som får betala det om vi inte kan hämta hem pengarna från någonannanstans ifrån, säger Karl-Erik Persson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden på Tjörn.

För fyra år sedan beslutades att nya vatten och avloppsledningar måste grävas ner mellan Skärhamn och Rönnäng. Då gjorde kommunen en beräkning på en kostnad på 12 miljoner kronor.

Men entreprenören som skulle göra jobbet ville istället ha 21 miljoner kronor vilket kommunen godtog. Nu var kostnaden nästan dubbelt så stor än när de första kalkylerna gjordes.

Men det skulle inte stanna vi det. För när byggföretaget satte skopan i marken märkte man snart att markförhållandena inte riktigt var vad man trodde var efter den markundersökning som gjorts av en konsult man anlitat. Det skulle kosta ytterligare 10 miljoner för att gräva vidare. Och nu är summan uppe i minst 32 miljoner kronor.

– Marken var betydligt sämre så man var tvungen att sponta en del av vägen för att inte rasen skulle bli för stora. 

Vems är ansvaret? 

– Det råder det delade meningar om, markundersökningen var inte tillräckligt bra hävdar vissa, andra menar att det borde man känt till att det var så dåliga markförhållanden. 

Vad tycker du man ska göra för att ta reda på vem som felat? 

– Man bör se om det finns möjligheter att få ersättning från konsultfirman som genomfört markundersökningen, säger Karl-Erik Persson (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Peo Wenander
peo.wenander@sverigesradio.se

Hör av dig till Peo Wenander!

Peo Wenander. Foto: Alexander Lindhe/Sveriges Radio

Peo Wenander, publikredaktör P4 Göteborg
Telefon: 031- 83 75 23
Sms: 0721-55 74 37
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".