Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-medborgare nekas jobb i Göteborg

Publicerat söndag 7 april 2013 kl 06.00
Foto: Kaliber

Hemlösa från fattiga EU-länder som lever i Göteborg stängs ute från arbetsmarknaden trots att det strider mot EU:s regler. Dagens Kaliber i P1 avslöjar hur migranter rutinmässigt nekas att skriva in sig på arbetsförmedlingen, och ofta hamnar i tiggeri, svarta jobb och pantburkssamlande.

I ett tält på Hisingen bor Adriana tillsammans med sin familj. 

– På dagen är det ok här men på nätterna blir det så blött, säger Adriana när hon drar upp dragkedjan till det blåa tältet i skogsbrynet på Hisingen, inte långt från centrala Göteborg.

Där bor hon med sin man och sin fyraårige son. De kommer från Rumänien, ett av EU:s fattigaste länder och vill inget hellre än att kunna försörja sig. I Rumänien kan de inte det, och som EU-medborgare ska de ha samma rätt till den europeiska arbetsmarknaden som alla andra. Adriana vill skriva in sig på en Arbetsförmedling på Hisingen.

– Vi söker alla sorters jobb, säger Adriana, och väntar på sin tur att få gå fram och lämna sina ifyllda papper.

Handläggaren frågar efter ett samorningsnummer, som man använder i kontakt med myndigheter i Sverige om man saknar personnummer. Adriana har inget sådant nummer, och får därför inte skriva in sig som arbetssökande. Hon ombeds återkomma när hon fixa ett nummer hos Skatteverket. Problemet är bara att man som privatperson inte kan göra det själv. Det är nämligen Arbetsförmedlingens roll att begära från Skatteverket åt den sökande.

– Man stänger ute den här gruppen. De blir hänvisade till svartarbete och till att stå utanför samhället, säger Claes Haglund på Stadsmissionen.

Han jobbar med Crossroads. Stadsmissionens hjälp för EU-migranter där behövande bland annat erbjuds hjälp i sina kontakter med svenska myndigheter. Och Claes Haglund har stött på många migranter med samma problem som Adriana.

– Det är en fantastiskt obehaglig utveckling tycker jag.

På Arbetsförmedlingens huvudkontor är problemet med migranter som blir utan samordningsnummer redan känt.

– Vill man vara inskriven och få ta del av vår service så ska vi rekvirera samordningsnummer, säger Martin Sandblom, utredare på enheten Arbetslöshetsförsäkring inom Arbetsförmedlingen.

I vissa fall görs det här redan, enligt Martin Sandholm, men inte i alla fall där det borde göras. Arbetsförmedlingen har nyligen haft just den här frågan uppe på ett möte, berättar han. Syftet var att slå fast rutiner för hur det ska gå till när migranterna vill skriva in sig, och han tror att det är bristen på rutiner som gjort att det blir fel.

– Jag tror att det har funnits en stor osäkerhet i vår organisation, säger han.

Bara en dryg vecka innan Kaliber i P1 ska handla om det här fattar Arbetsförmedlingen beslutet att de ska börja begära samordningsnummer, för alla Eu-migranter som vill registrera sig som arbetssökande.


Västekot/Kaliber P1
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".