Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åttavåningshus får fler våningar

Publicerat tisdag 9 april 2013 kl 06.00
Kjell Björkqvist (Fp): "Ett bra grepp"
(1:05 min)
Fotomontage på hur det skulle kunna se ut. Foto: Stadsbyggnadskontoret

Göteborgs bostadsbestånd förtätas nu också på höjden. På byggnadsnämnden senaste möte var bostadshusen alldeles söder om hotel Opalen vid evenemangsstråket uppe till behandling.

Åttavåningshusen som också har en vindsvåning kan snart byggas på med tre nya våningar. De 128 hyresrätterna utökas då med 80 hyreslägenheter.

Byggnadsnämndens vice ordförande folkpartisten Kjell Björkqvist tycker att det är ett bra grepp.

– Tre våningar på dom här fastigheterna är ju ändå ganska mycket, När vi nu bestämt oss så tycker jag att vi visat vad vi vill. Byggnadsnämnden vill förtäta staden, också på höjden.

Några reaktioner från hyresgästerna i kvarteret?

-Nää...inte vad jag har hört.

Den här sortens förtätning kan ge många nya bostäder, trots ganska små ingrepp i stadsbilden.

Det kan behövas, för under de närmsta decennierna väntas Göteborgs stad växa med ytterligare nästan 200 000 invånare. Till detta ska då läggas den rekordlånga bostadskö som redan finns.

En förtätning med nya byggnader och bostadsområden i glesare stadsdelar och en förtätning på höjden i mer tättbebyggda stadsdelar. Ja, det är den byggstrategi som göteborgspolitikerna anser är helt nödvändig.

Byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar.

– Vi har tittat på en hel del områden där vi kan förtäta på höjden. Vi har bl.a några fastigheter en bit ifrån Opalenkvarteret, nere vid Heden, säger Mats Arnsmar. 

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".