Många söker sig till Stadsmissionens härbärge. Foto Sofia Sjölin / Sveriges Radio

Situationen ohållbar - Stadsmissionen vädjar till kommunen

Daniella Andreoli, Gatljuset"Vi uppnår inte vårt mål"
1:37 min

Stadsmissionen i Göteborg slår nu larm om en ohållbar situation på organisationens akutboende för hemlösa, Gatljuset.

Där blandas boendets ursprungliga målgrupp, hemlösa Göteborgare som ofta har missbruk och psykiska problem, med arbetssökande EU-migranter.

Antalet EU-migranter som vill ta del av de 18 sängplatserna har nu blivit så stort att Stadsmissionen vädjar till kommunen att hjälpa migranterna någon annanstans.

– Det som händer nu är att vi slussar ihop personer, missbrukare bland annat, med EU-migranter som absolut inte lider av något missbruk eller psykisk ohälsa eller lider av någon social problematik överhuvudtaget. Det blir inte bra, vi lyckas inte uppnå en frizon för de som vi är till för, säger Daniella Andreoli enhetschef på Gatljuset.

På Gatljuset, som ligger rakt över Älven från Nordstan i Göteborg, finns sängplatser för hemlösa, möjlighet att få kläder och tillgång till internet bland annat. Personalen är utbildad att hjälpa folk med missbruk och psykiska problem. I takt med att fler och fler EU-migranter kommer till Göteborg för att söka jobb har också den gruppen vuxit på Gatljuset. Av 481 nattgäster totalt i januari var 302 stycken EU-migranter.

– Det finns ju ett jättestort behov och med tanke på den kylan som var i slutet på förra året öppnade upp för att kunna möta det här behovet och hjälpa till. Det vi känner idag är att vi inte klarar av att lösa den här situationen själva, vi behöver hjälp från kommunen, säger Daniella Andreoli på Gatljuset. 

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".