1 av 3
Lekbädd i dagen vid Rolfstorp i Himleån. Foto: Hans Schibli.
2 av 3
Fylleån nedströms Simlången i vintertorka. Foto: Hans Schibli.
3 av 3
I normalt grumliga Löftaån är vattnet klart. Foto: Hans Schibli.

Lax och havsöring akut hotade

"Jag har inte sett så här extremt"
1:58 min

Lax, havsöring och bottenlevande djur i Götalands och västra Svealands vattendrag är just nu hotade. Det är det rekordlåga vattnet i åar och bäckar som är orsaken - och det beror i sin tur på att snön smälte bort så långsamt samtidigt som tjälen fortfarande håller fast det vatten som finns i marken.

Läget är extremt, säger Hans Schibli på länsstyrelsens naturvårdsenhet i Halland.

– Ja, det är det. Man kan jämföra det med sommartorkan -95 och -97. Så extremt är det.

Hans Schiblis iakttagelser bekräftas av SMHI:s hydrologer. Vid mätstation Simlången i Fylleån är vattenföringen just nu 1 kubikmeter per sekund, och det är den tredje lägsta vattenföringen sedan SMHI började mäta för 60 år sedan.

Bristen på vatten gör nu att många av fiskens lekbäddar ligger blottlagda - rommen håller på att frystorka, helt enkelt.
– Man kan se ledbäddar som ligger blottlagda. Laxen leker ju framförallt i huvudvattendragen, medan då havsöringen leker på sidorna, i bäckarna, så de är ju än mer drabbade. Så jag tror havsöringen får ta den största smällen, om det inte kommer vatten snart. Men även laxen kommer att drabbas, säger Hans Schibli.

Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".