Jonas Sjöqvist, Anders Granell, Elisabeth Göransson och Ulla Svedin, i Folkteaternas uppsättning av Fragmente. Foto: Patrik Gunnar Helin/Folkteatern.

Folkteatern ger Norén i Madrid

"Leva i europeiska städer idag, är temat"
2:53 min

På lördagen har Folkteatern i Göteborg premiär på Lars Noréns pjäs Fragmente, i Madrid.
Det sker i som en del av ett europeiskt teaterutbyte, mellan sex teatrar i sex städer under fem år.

Cities on stage kallas samarbetet som är ett EU-projekt kring temat "att leva tillsammans i staden". I det kommer teatrarna både producera teater tillsammans och gästspela hos varandra. 

Vid den europeiska premiären av Lars Noréns pjäs Fragmente på Teatro de La Abadìa i Madrid på lördagen så talar skådespelarna svenska men publiken kan läsa texten på spanska ovanför scenen.

– Vi provade på plats igår, och det gick alldeles utmärkt, berättar Ulrika Josefsson, Folkteaterns konstnärliga ledare, på plats i Madrid. Texten är då bearbetad, ungefär som på film så står inte allt med för då hinner du inte med att läsa, tillägger hon.

Utbytet mellan de europeiska teatrarna kommer inom en snar framtid även märkas i Göteborg. Den 23 maj är det premiär på Folkteatern för den franska teaterns bidrag i det här samarbetet, Odéon-Théâtre de l'Europe i Paris.

Då blir det fyra föreställningar av föreställningen "La Réunification des deux Corées" av den franske regissören och dramatikern Joël Pommerat och hans Compagnie Louis Brouillard.


Anna Olofsson

anna.olofsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".