Scandinavian Star vid branden 1990. Foto: Per Löchen/Scanpix.

Scandinavian Stars besättning får skulden

Det var några ur besättningen som låg bakom branden på färjan Scandinavian Star för drygt 20 år sen, då 159 personer omkom. Det säger en norsk expertrapport som publiceras idag, lördag. Det här skulle innebära att det var fel person som fick skulden för branden.

Den sjävutnämnda expertgruppen består av bland annat brandingenjörer, räddningspersonal som var på plats, erfarnar utredare och experter inom farytg och sjöfart. Tillsammans har dom gått igenom 23 000 dokument från den gamla polisutredmningen - bland annat vittnesmål och vbilder. Dessutom har dom intervjuat överlevande.

Materialet har sedan sammnställts och visar tydligt enligt expertgruppen att dom fyra bränderna har anlagts separat, att dom inte kan ha antänts spontant, och att den utpekade lastbilschauffören inte kan ha anlagt bränderna - han var till exempel redan död när dom sista anlades. Istället ska det ha varit personer i besättningen som tände på och dessutom sedan försvårade räddningsarbetet genom felaktig information och sabotage. Flera av dom ska tidigare arbetat på fartyg som drabbats av brandolyckor.

Motivet till branden ska enligt expertgruppen ha varit försäkringsrelaterat och under dagens presskonferens ska man presentera dokument som bevisar att falsk dokumentation lades fram för sjö- och handelsrätten när det gällde vem som ägde fartyget.

Jenny Sanner Roosqvist
Bergen


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".