Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Daniela Bergek

Få lärare anmäler att de blir hotade

Christer Wrangsten: "Väldigt många händelser som inte rapporteras"
1:24 min

Arbetsmiljöverket har de senaste fyra åren tagit emot över hundra anmälningar från de tolv kommuner som P4 Göteborg bevakar om skolpersonal som utsatts för våld eller hot från elever. Men mörkertalet är stort - det är nämligen väldigt få som anmäler.

– Vi har kunnat konstatera genom åren att det finns väldigt många händelser som inte rapporteras. Vi vet att skolledningen på olika skolor i Göteborg har uttryckt att man inte gör det för att man är rädd att förlora elever och på så sätt bli av med sitt jobb, säger Christer Wrangsten, huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Göteborg som arbetar med arbetsmiljöfrågor.

Det är skolledningen som ska anmäla till Arbetsmiljöverket om någon i personalen utsatts för våld eller hot från elever. Under förra året kom det in 22 sådana anmälningar från de tolv kommuner som P4 Göteborg bevakar. Men den siffran är alltså låg, jämfört med det faktiska antalet händelser, hävdar facken.

Hans Kirudd är ställföreträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket. Han säger att när deras inspektörer besöker skolorna och informerar om att man ska anmäla till Arbetsmiljöverket, så syns en kraftig ökning av anmälningarna.
– En del skolor vet inte att man ska anmäla. Eller så gör man den bedömningen att det inte var tillräckligt allvarligt för att anmälas till Arbetsmiljöverket, säger Hans Kirudd.

Men Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund, säger att det finns andra problem:
– Många säger att man inte vill eller vågar gå till sin närmaste chef för att tala om de här sakerna och få hjälp, säger Metta Fjelkner.

Varför gör man inte det?
– Det vi kan se i våra undersökningar är att man är rädd för att stämplas som en dålig lärare av sin chef om man söker hjälp, säger Metta Fjelkner.

Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".