Björn Aldén en kylslagen måndagsmorgon i Botaniska trädgården. Foto: Lasse Nilsson/SR P4 Göteborg

Kylslagen vår tuff för växterna

Björn Aldén, Botaniska: "Jag har aldrig upplevt att det ser så här illa ut"
8:26 min

Kalla nätter, torka och ingen snö som skyddar växterna. Det här är den värsta våren Björn Aldén, intendent på Botaniska trädgården, varit med om.

– Det har ju varit ett otroligt väder för de som tycker om när det är sol och klart. Det har ju hållt i sig i nästan sex veckor nu, säger Björn Aldén som är intendent på Botaniska trädgården.

Björn Aldén har jobbat på Botaniska trädgården i 37 år och inte sett ett sådant här scenario tidigare. Vi träffar honom i dvärgrhododendronkvarteret inne på Botaniska trädgården i Göteborg.

– De här växterna är vana att ligga under snö och är väldigt känsliga för temperaturskiftningar. Snön jämnar ut de här temperaturskiftningarna, och vi har inte haft någon snö under hela den här perioden, säger Björn Aldén.

Gräsmattan är redan brun. Björn Aldén menar att läget är bekymmersamt.

– Det ser ju helt dött. Jag har under alla år som jag har jobbat här aldrig sett något liknande. Det har aldrig sett så här illa ut. Många av växterna ser ju redan nu ut att vara döda, säger Björn Aldén.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".