Foto: Kaliber

Ingen lösning i sikte om migrantboende

Dario Espiga (S): "En grupp som egentligen inte har rätt till kommunala medel"
1:27 min

Sociala resursnämndens ordförande i Göteborg Dario Espiga (S) kan inte lova några nya insatser åt hemlösa EU-migranter i stan.

Stadsmissionen vädjar till kommunen att agera efter att deras akutboende Gatljuset, där personalen är utbildad för hemlösa med missbruk och psykiska problem, i stället möter en växande grupp arbetssökande hemlösa migranter med helt andra behov.

– Det här är en ny grupp, men deras behov måste lösas samtidigt som nyanlända anhöriginvandrares, ungdomar som inte har någonstans och bo och många andra grupper som behöver hjälp, säger Dario Espiga.

Utifrån ett mänskligt perspektiv, påpekar han, borde migranterna få hjälp. Men samtidigt går det en gräns för hur mycket medel kommunen kan lägga.

– Det här är trots allt en grupp som inte har någon rätt till kommunala medel, fortsätter han.

Kommunen samarbetar redan med både Stadsmissionen och Räddningsmissionen för att på olika vis hjälpa EU-migranter, och i vissa fall just hemlösa romer, med saker som kläder och mat. På Stadsmissionens projekt Crossroads kan migranter också bland annat få hjälp i kontakten med svenska myndigheter. Kommunen betalade 500 000 kronor i projektet som totalt kostar 2,5 miljoner.

Men Stadsmissionen menar att kommunen måste agera, så Gatljusets "vanliga" grupp hemlösa och EU-migranterna, kan hjälpas på olika håll. Annars faller det ändå på Stadsmissionen menar deras utvecklingsledare Kjell Larsson.

– Det måste ordnas i alla fall till nästa vinter. Vi kan inte ha det såhär för det är inte rätt mot någon av grupperna, säger han till P4 Göteborg

Dario Espiga kan inte lova någon hjälp från kommunen, men ser gärna vidare dialog med hjälporganisationerna.

– Vi har en grupp med Stadsmissionen och Räddningsmissionen där vi diskuterar vilka steg vi ska ta i det här. Och det är där vi ska diskutera lösningar, tycker jag, inte i radio, säger Dario Espiga.

Ida Cliffordsson
ida.cliffordsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".