1 av 2
Mia Manfredsson är chef för Trädgårdsföreningen. Foto: Helena Sällström/Sveriges Radio Göteborg
2 av 2
Skiss från Park- och naturförvaltningen/Göteborgs stad.

Ny lekplats tar form i Trädgårdsföreningen

Mia Manfredsson, Trädgårdsföreningen: "Nån gång i sommar blir det stort kalas"
1:20 min

I dag började en ny lekplats att byggas i Trädgårdsföreningen. Lekplatsen ska ersätta den gamla och uttjänta lekplatsen som länge legat på samma plats.

– Det kommer vara mycket träd och mycket blommor och mycket buskar. Den kommer vara som olika rum så gungställningen kommer vara i ett rum och rutschkanorna kommer vara i ett annat rum så det blir en spännande lekplats med olika rum. Vi har blivit inspirerade av en bok som heter "Den hemliga trädgården", och där är det lite så, lite mystiskt, lite saga och lite älvor och så. Så det har vi inspirerats av, säger Mia Manfredsson som är chef för Trädgårdsföreningen.

När parken anlades fanns en skogsdunge på samma plats som lekplatsen nu är. Och den nya lekplatsen är tänkt att påminna om dungen. Men först ska en del av de nuvarande träden tas ned, eftersom de just på den här platsen mår dåligt.

– De här träden i stort sett döda allihopa så vi har fått besked av länsstyrelsen att vi får ta ner dem, och när vi gjort det ska vi göra en markundersökning så vi kan se varför träden dör här och vad kan vi göra för att de nya träden ska må bättre.

En viktig sak med den nya lekplatsen är att den är tillgänglighetsanpassad.

– Du kan komma fram till lekplatsen om du sitter i en rullstol. Eller om du har lite svårt att sitta så finns det gungor du kan ligga i. Och om du som förälder är rullstolsburen så kan du också komma fram till gungställningen, så du kan gunga med dina barn, säger Mia Manfredsson.

Lekplatsen beräknas vara klar till midsommar, men det är inte riktigt bestämt än när den stora invigningen kommer ske.

– Någon gång i sommar blir det stort kalas, säger Mia Manfredsson.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".