Lars Classon, ordförande Jitex. Foto: Daniela Bergek

Fortfarande oklart om bidrag till Jitex

Lars Classon, Jitex ordförande: "Frågan är om vi kan ha kvar elitverksamheten"
1:32 min

Det är fortfarande oklart om damallsvenska fotbollslaget Jitex får något ekonomiskt stöd från Mölndals kommun. Idag hölls ett möte mellan ledningen för Jitex och kommunalråden i Mölndal, men ännu har inget beslut fattats.

– Vi kan inte spela på den nya planen förrän den femte maj och det är framförallt Kopparberg- och Tyresömatcherna som påverkas av det. De hade kunnat ge goda intäkter och det begär vi få kompensation för från kommunen, säger Lars Classon, ordförande Jitex till P4 Göteborg efter mötet.

Damallsvenska Jitex står utan hemmaplan sedan kommunen inte hunnit bygga klart den nya Åbyvallen till vårsäsongen. Det menar Jitex själva är en av de stora anledningarna till att klubben lider av stora ekonomiska problem. Lars Classon säger att de också väntar på pengar från sponsorer som ännu inte kommit in.

Jitex har bett kommunen om 1,2 miljoner för att kunna lösa problemen.

Vad ska ni göra om ni inte får den här hjälpen från kommunen?

– Då är frågan om vi kan ha kvar elitverksamheten. Det är löner till tjugo spelare och tränare som ska betalas, därför måste vi se över vår verksamhet väldigt noga. Då kan det bli så att vi får släppa elitverksamheten, säger Lars Classon.

Kommunalrådet Marcus Claesson (FP) säger att man nu ska gå igenom Jitex budget och bokslut för 2013 för att kunna fatta ett beslut.

– 1,2 miljoner kronor är väldigt mycket pengar. Det är inte något vi kan säga varken ja eller nej till direkt över sittande bord. Vi har begärt att få mer underlag för att kunna veta att föreningen har god kostnadskontroll, säger Marcus Claesson.

Vad krävs för att Jitex ska kunna få bidraget?

– Att vi kan få bevis på att det de påstår stämmer, att det är kommunens försening av arenabygget som står för merparten av deras tappade intäkter, säger Marcus Claesson.

Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".