1 av 3
Tord Hemming vill bo kvar Foto: Roger Blomqvist/Sveriges radio
2 av 3
Foto: Roger Blomqvist/ Sveriges radio
3 av 3
Utsikten från Arendalsberget Foto: Roger Blomqvist/Sveriges radio

Boende vill stoppa bergtäkten i Arendal

"Upp till mig att avgöra hur mycket buller jag tål"
1:40 min

Striden om en ny stor bergtäkt i Arendal pågår nu i Mark- och miljödomstolen. Som P4 Göteborg tidigare berättat har kommunen dragit tillbaka sitt överklagande, men två privatpersoner har också överklagat länsstyrelsens beslut i miljöprövningsdelegationen att godkänna täkten.

En av dem är Tord Hemming som vill bo kvar i det fritidshus han hyr på Ardalsberget.
– Jag slåss för både det och för att berget ska få vara kvar för sin egen skull, för göteborgarnas skull.

Tord Hemming och ett kompisgäng har hyrt den enkla sommarstugan av kommunen sedan 1971. Nu är han ensam kvar och hyreskontraktet sitter löst när kommunen tänker överlåta en stor del av berget - 36 hektar - till Peab-ägda Swerock. I överklagandet menar Tord Hemming bland annat att säkerhetsfrågor inte är tillräckligt belysta när berg ska sprängas intill känsliga verksamheter.
– Sjuttiofem meter från täktgränsen ligger två stora behållare med flytande butan med miljoner liter gas. Sökanden har tydligen inga bekymmer med att spränga intill dem.
– Det löper också gasledningar genom området. Det är ett av Sveriges farligaste områden som de har fått tillstånd i, summerar Tord Hemming.

Swerock tonar ner säkerhetsriskerna i sitt yttrande till Mark- och miljödomstolen. Bolaget pekar på en riskanalys som gjorts, ett kontrollprogram och det samråd som hållits med berörda och med Räddningstjänsten. När det gäller stugan på berget handlar det enligt Swerock om buller som kan störa från sprängningar 150-200 meter bort.
– Swerock har inte anfört några säkerhetsmässiga skäl för att vräka mig eller riva huset utan bara bullerstörningar. Och det är väl ändå upp till mig att avgöra hur mycket buller jag tål, säger Tord Hemming.

Lennart Ericson, som hyr ett hus längre bort, alldeles intill berget, har också överklagat. Han tror att Mark- och miljödomstolen kommer att stoppa täkten.
– Det är jag övertygad om. Det är en totalt olämplig plats, säger Lennart Ericson.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Kommunen drog tillbaka överklagande

Den rödgröna kommunledningen i Göteborg ville tidigare stoppa bergtäkten i Arendal. (Det stod bland annat i partiernas avsiktförklaring efter valet 2010.) Men Swerock, som före valet hade fått ett förhandsbesked i en s.k. markanvisning av kommunen, hotade med skadestånd och kommunledningen drog i höstas tillbaka överklagandet till Mark- och miljödomstolen.

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har godkänt att Swerock utvinner och krossar 750 000 ton bergmaterial om året under närmare fyra decennier. Ardalsberget ligger nära hamn, järnväg och trafikleder och är omgivet av industriområden. Läget anser länsstyrelsen vara lämpligt med tanke på transporter och störningar från täkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".