Kia Andreasson vill inte prata om sin privatekonomi. Foto: Arkivbild

Gräl om pension i kommunstyrelsen

Ett politiskt gräl bröt ut i Göteborgs kommunstyrelse idag. Den rödgröna kommunledningen vill ändra pensionsreglerna så att miljöpartisten Kia Andreassons kommunalrådslön blir pensionsgrundande. Det är den inte idag, eftersom hon har rätt till ålderspension från riksdagen.

– Har du varit lärare innan du blev kommunalråd har du rätt till pension, men har du suttit i riksdagen har du inte rätt till det, säger Anneli Hulthén, (S)-ordförande i kommunstyrelsen.

Kia Andreasson (MP) vill inte uttala sig i P4 Göteborg, men sa efter kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen att hon upptäckt att hon förlorar 15 000 kronor i månaden i ålderspension på grund av reglerna mot dubbla politikerpensioner. Samma regel slopades för några år sen för regionpolitiker som blir politiker i Göteborg, eftersom det ansågs orättvist. Men riksdagsregeln har funnits kvar tills nu, när den rödgröna majoriteten fattat beslut om att se över den.

Men beslutet får mothugg av oppositionen, som inte vill att kommunen ska bekosta tio års pensionsavsättning. Oppositionen tycker att ändringar i reglerna bara bör ske mellan mandatperioderna, även om det i praktiken betyder att Kia Andreasson får gå i pension utan tillägget.

– Det är ett regelverk som inte tar hänsyn till person utan gäller generellt, säger oppositionsledare Jonas Ransgård (M).

Men om man hittar fel i regelverket, ska man inte lappa till det så snabbt man kan då?

– Jag vet inte om man kan beteckna detta som ett fel, svarar han.

Hade du resonerat på samma sätt om det hade varit ett moderat kommunalråd eller någon annan från oppositionen?

– Ja, vi har röstat emot retroaktiva ändringar förut, säger Jonas Ransgård (M).

Kia Andreasson säger att hennes pension från riksdagen och tidigare lärarjobb är låg, men vill inte diskutera ekonomin offentligt. Och Anneli Hulthén vill inte heller diskutera nivån på Kia Andreassons pension.

– Jag tänker inte kommentera Kia Andreassons privatekonomi. Jag tycker att detta borde vi ha kunnat diskutera på ett mer balanserat sätt än vi har gjort idag, svarar Anneli Hulthén (S).

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista