1 av 3
Utsikt från Arendalsberget, Göteborg. Foto: Roger Blomqvist / P4 Göteborg
2 av 3
Ulf Kamne, (MP), ordförande i Göteborgs fastighetsnämnd. Foto: Roger Blomqvist / P4 Göteborg
3 av 3
Tord Hemming och Lennart Ericson vill ha kvar Arendalsberget. Foto: Roger Blomqvist / P4 Göteborg

Skulle vräkas innan täktfrågan var avgjord

1:47 min

Tord Hemming hyr ett fritidshus av Göteborgs stad knappt 200 meter från den tänkta täkten på Ardalsberget. Han har överklagat tillståndet till Mark- och miljödomstolen.

Redan innan frågan avgjorts har kommunen sagt upp hans kontrakt, kommunen som tänker sälja 36 hektar mark till bolaget Swerock som planerar täkten.

– Jag har redan fått ett beslut om uppsägning och vräkning. De försöker ogiltigförklara mitt kontrakt och jag hävdar att man gör det för att försöka få bort mig från området och med det min juridiska möjlighet att överklaga och teoretiskt sett stoppa den här bergtäkten, säger Tord Hemming vid sommarstugan på Ardalsberget.

Han är en av två som har överklagat länsstyrelsens tillstånd till täkten. P4 Göteborg har tagit del av en mejlväxling som avslöjar ett mycket nära samråd mellan Swerocks och kommunens jurister i ett juridiskt finlir kring uppsägningen av Tord Hemmings hyreskontrakt till den sista maj.

– Fastighetskontoret spelar under täcket med Swerock, ja.

Så säger Tord Hemming, men så vill inte fastighetsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP) se det. Men han håller med om att det inte ser bra ut.

-– Man får en bild av att det är lite för intimt eller vad man ska kalla det. Men att vi samverkar med företag som ska etablera verksamhet i staden tycker jag i grunden är bra.

Kommunen backar nu ändå ett steg. Tord Hemming ska bara sägas upp och vräkas om Mark- och miljödomstolen så småningom godkänner täkten. Enligt Ulf Kamne kommer styrande partier i fastighetsnämnden att klubba det vid ett sammanträde den 29 april.

– Det är mänskligt att fela, men vi säkerställer det här så noga vi nånsin kan. Uppsägningen är bara aktuell om Swerock får det slutliga tillståndet att bedriva bergtäkt.

Han kommer att kunna föra sin talan i mark- och miljödomstolen?

– Ja, det kommer han att kunna, säger Ulf Kamne (MP), ordförande i Göteborgs fastighetsnämnd.

Den andre som har överklagat tillståndet bor drygt 400 meter från täktgränsen. Swerock hävdar att man på det avståndet inte har rätt att klaga, men Mark- och miljödomstolen har inte fattat något beslut om att begränsa den rätten.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista