Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Gymnasieelever väntar för länge på psykolog

Mats Pilhgren, Humlan: "Det vore bra med fler psykologer i gymnasieskolan"
1:30 min

Ingen gymnasieelev ska behöva vänta mer än tre arbetsdagar för att få tid hos en kurator eller psykolog. Det är Göteborgs stads eget mål som en del av satsningen "elevhälsan".

På samtalsmottagningen Humlan jobbar man med att motverka psykisk ohälsa bland Göteborgs gymnasieelever och där tar det flera veckor innan man kan ta emot nya patienter.

– På Humlan brukar det ofta vara kö en bit in på höstterminen och fram mot våren blir den ganska lång och det har varit ett problem i flera år. Så frågan om det räcker är inte så lätt att svara på men självklart vore det bra med flera skolpsykologer i gymnasieskolan, säger Mats Pilhlgren som är gruppchef för Humlan.

På samtalsmottagningen Humlan finns 3,3 av de totala 5,5 skolspykologtjänsterna som verkar inom Göteborgs gymnasieskolor. Resten är fördelade utöver stadens olika gymnasieområden.

Utslaget på alla Göteborgs gymnasieelever går det cirka 3 300 elever för varje skolpsykolog. Något som lett till mycket längre väntetider än de tre arbetsdagarna som Göteborg kommun har som mål och riktlinje.

Mats Pihlgren är gruppchef för Humlan och den centrala elevhälsan och ser problematiskt på den rådande situationen.

– Konsekvensen kan ju vara att en ung person som tar till sig och vågar vända sig till någon för att samtala om sin situation får vänta för länge och inte tycker det är någon idé och mår sämre och kanske hoppar av sin skola.

Malin Högstedt är avdelningschef för planering och utvekling på utbildningsförvaltningen i Göteborg och säger sig vara nöjd med dagens system men att allt ansvar inte hänger på dem.

– Det finns ju flera aktörer inom det här fältet när det gäller psykisk ohälsa, skolan är inte ensam aktör inom detta fältet. Vi har primärvården, vi har hälso- och sjukvården så man är flera aktörer som ska ta ett gemensamt ansvar.

– Det är ju självklart vår absoluta ambition att leva upp till de riktlinjerna.

Gör ni det?

– Min bild är att vi har en mycket hög måluppföljelse när det gäller detta.

André Ferreira Barbosa
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".