Anna Lönn Lundbäck från Hyresgästföreningen mötte Marie Werner från Poseidon Backa och Ulrika Ahrensberg, fastighetsutvecklingschef på Framtiden. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Viktigt med dialog mellan fastighetsägare och hyresgäst

1:11 min

Renoveringar av lägenheter i gamla miljonprogramsområden kan bli dyra. Exempelvis när det gäller Poseidons renovering i Backa Röd, som höjer hyran med 33 procent.

Röster har höjts för att vissa av renoveringsåtgärderna är onödiga, och att man föredrar att hålla hyran på en lägre nivå.

Men Ulrika Ahrensberg, fastighetsutvecklingschef på Framtiden, som är moderbolag för de allmännyttiga bostadsbolagen, tycker att man gör sitt bästa för att lyssna till sina hyresgäster.

– I samband med alla våra underhållsåtgärder som är av större art har vi alltid som regel att vi har våra hyresgäster med oss. Vi vet vad som behövs tekniskt men vi vet inte vad hyresgästerna önskar. Så vi har alltid en dialog med våra hyresgäster, säger Ulrika Ahrensberg, fastighetsutvecklingschef på Framtiden.

Anna Lönn Lundbäck från Hyresgästföreningen menar att regelverket behöver ses över.

– Hyresgästernas intressen väger alldeles för tunt i relation till bolaget när man kommer till hyresnämnden så småningom. Det handlar om hyresgästens inflytande på kostnaden, säger Anna Lönn Lundbäck.

Göteborg Direkt
gbgdirekt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista