Arkivbild.

Larm om smittsamma bär - flera personer smittade

Frysta bär misstänks ha orsakat utbrott av hepatit A i bland annat Sverige. Nu uppmanar Smittskyddsinstitutet alla att koka köpta bär innan de äts.

I Danmark pågår ett utbrott av en typ av hepatit A som hittills smittat 30 personer. Frysta bär, särskilt jordgubbar tros vara smittkällan.

Men även i Norge och Finland har man noterat en ökning av antal fall, skriver Smittskyddsinstitutet (SMI) på sin hemsida.

I Sverige har det sedan början av december rapporterats om 22 smittade från olika delar av landet.

Den normala siffran brukar ligga på omkring fem fall. En handfull av de smittade har smittats av samma sorts hepatit A som i Danmark.

SMI råder nu alla bärkonsumenter att koka köpta bär i minst en minut innan de äts. Rådet gäller till dess att SMI utrett var smittan kommer från.

Tillsammans med Livsmedelsverket ska SMI ta reda på vad som orsakat smittan. De som smittats hittills ska svara på vad de ätit och prov på frysta bär har skickats till Livsmedelsverket för analys.

Hepatit A-virus utsöndras via avföring. Det kan smitta via mat eller genom förorenat vatten. När mat och vatten hettas upp dör viruset.

Hepatit A kan även smitta mellan personer, men då bara vid nära kontakt, exempelvis sexuell kontakt.

SMI uppmanar till handtvätt efter toalettbesök samt före matlagning och måltid.

Det går även att vaccinera sig mot hepatit A.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista