Foto: Anders Wiklund/Scanpix (Arkiv)

Fler gymnasieplatser än elever inför höstterminen

1:38 min

Idag får niondeklassarna i Göteborgsregionen preliminära besked om de fått den gymnasieplats de önskat. Söktrycket har gått ner under flera år, och fortsätter att sjunka. Helene Odenjung, folkpartistisk ordförande i Göteborgsregionens Utbildningsgrupp tror dock inte de är någon risk att skolor får läggas ner.

De program som ökar jämfört med förra året är i första hand Ekonomiprogrammet, men även barn- och fritid, el- och energi och fordons- och transportprogrammet ökar en aning. Bland övriga program ses en svag minskning. Bernadottegymnasiet är den populäraste skolan med nästan två sökande per plats.

I botten hittar vi bland annat Plusgymnasiet, Cybergymnasiet och Angeredsgymnasiet, som har nästan tio gånger fler platser än sökande. Både i Mölndal och Partille är söktrycket lågt, och bara sex procent av niondeklassarna i de kommunerna väljer en skola i sin egen kommun.  

Om några år blir niondeklassarna fler, och Helene Odenjung menar att skolorna kan anpassa sig efter antalet elever.

– Då måste man anpassa sig. Det är väldigt dyrt att ha tomma lokaler till exempel och då får man anpassa sig efter hur många kvadratmeter man faktiskt behöver använda.

Det ser väldigt olika ut men där måste kommunerna och de fristående skolorna bli bättre på att fundera hur man ska använda sina lokaler och sin organisation på bästa sätt.

För niondeklassaren Albin Nilsson på Göteborgs högre samskola är det vikitigt att få sitt förstahandsval.

– Det är ganska viktigt för jag har valt Hvitfeldtska och mitt andrahandsval är i Angered någonstans och det blir långt att åka eftersom jag bor i Långedrag.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Fotnot: Det mest sökta gymnasieprogrammet är Samhällsvetenskapsprogrammet. Det program som ökar mest jämfört med förra året är i första hand Ekonomiprogrammet. Den definitiva antagningsstatistiken ska vara klar den 26 juni.

Gymnasieplatser i Göteborgsregionen

Inom regionen erbjuds 10 975 platser (2012 var siffran 11 569).

6 729 platser finns på kommunala skolor och 4 246 på fristående skolor.

Det finns 2 755 lediga platser (2012 var siffran 2 953).

1 384 på kommunala skolor och 1 371 på fristående skolor.

(Platser exklusive Introduktionsprogram)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista