Bakgrunden till upploppet i mitten av december var ett anonymt Instagramkonto där hundratals unga flickor ska ha hängts ut, med namn och bild, och kallats "horor och slampor". Foto: Skärmdump

Förnekar inblandning i Instagramkontot

1:30 min

De två flickor som kommer att åtalas för grovt förtal efter att ha spridit kränkande bilder på Instagram har sedan ett tidigt skede figurerat i polisens utredning. En av dem förnekar brott.

Femtonåringens advokat vill inte uttala sig, men sextonåringens advokat Claes Östlund säger att flickan förnekar inblandning i Instagramkontot.
- Jag har biträtt henne vid ett kort polisförhör, och då förnekade flickan, säger Östlund.

I går meddelade åklagare Annika Boman att hon kommer att väcka åtal mot de två unga tjejerna, troligen i slutet av den här månaden. De har sedan början av januari funnits med i utredningen - som är stor.

Mängder av personer har hörts och flera har kunnat visa upp skärmdumpar från Instagram som stöd för att de har förtalats. Men advokat Claes Östlund säger att han inte har möjlighet att kommentera bevisningen mot hans klient - som misstänks för grovt förtal.
- Jag har ju inte ens fått ta del av polisutredningen och har inga kommentarer att göra eftersom jag känner till det för lite, säger han.

Och Claes Östlund är förvånad över att han inte fått ta del av polisutredningen innan åklagaren fattade beslut om åtal.
- Det normala är ju att man får ta del av den och begära kompletteringar innan åklagaren fattar beslut om åtal eller inte.

Instagramkontot, där kränkande bilder på flickor cirkulerat, ledde strax före jul till stor ilska och upplopp runt Plusgymnasiet i centrala Göteborg. Det ledde också till ökad diskussion om sociala medier, i exempelvis skolor och bland lärare.
Och Claes Östlund inser att det är ett uppmärksammat mål han fått.
- Det kommer nog att ha ganska stor betydelse, särskilt som det här är en ny företeelse.


Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista