1 av 2
Gunnar Wikehult, uthyrningschef på SGS Studentbostäder. Reporter: Helena Sällström.
2 av 2
Foto: SGS Studentbostäder.

SGS Studentbostäder anmält för övre åldersgräns

1:23 min

För att studera i Sverige finns ingen åldersgräns. Men för att få en studentlägenhet i Göteborg får man inte vara äldre än 48 år. Nu har en 49-årig man anmält SGS Studentbostäder till Diskrimineringsombudsmannen.

- Vår regel säger att man ska vara mellan 17 och 48 år för att få lov att hyra en bostad hos SGS Göteborg.

Till SGS kan den som studerar vända sig för att ställa sig i bostadskö till någon av de studentlägenheter som finns i Göteborg. Men det gäller alltså inte den som är över 48 år.

- Det stämmer helt riktigt. Vår styrelse har sagt att i ett läge när vi inte kan hjälpa alla som behöver bostad så ska vi prioritera de unga.

Nu har en 49-årig man bosatt i norra Sverige anmält SGS till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Till sommaren ska mannen börja studera vid Göteborgs Universitet, och i sin anmälan skriver han att eftersom bostadsläget i Göteborg är svårt, vill han också sök a studentlägenhet via SGS, på samma villkor som andra studenter. Enligt mannen som gjort anmälan handlar det om tydlig åldersdiskriminering.

- Den nya diskrimineringslagen som det här handlar om och som har fört in regler om åldersdiskriminering, tillåter att man prioriterar unga och tillåter att man prioriterar äldre.

Vad gör ni om DO säger något annat?

- Det är klart att vi inte kan ha regler som bryter mot svensk lag, så då får vi självklart ta upp en diskussion med DO om hur vi ska ändra den här regeln och ta ställning till hur vi ska göra om, men vi vet inte ännu ens om DO tar upp det här ärendet.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista