Foto: Jens Meyer/Scanpix.

Mer pengar till biodling

1:22 min

Regeringen har beslutat att satsa mer pengar på bin – pengar som ska gå bland annat till att öka antalet biodlare och till forskning om att bekämpa sjukdomar hos bin.

I går bestämdes att bidragen till det så kallade honungsprogrammet ska öka med 40 procent, från fem till sju miljoner. Det här är viktiga pengar, enligt Jonne Ansgariusson från Hisingens biodlarförening.

– Det betyder väldigt mycket. Biodlingen har ju gått ner i många år, och sjukdomar och kvalster som vi har börjat få de sista åren gör att bin har dött i mängder, säger han.

Hur går det till rent praktiskt med pengarna, ska varje biodlare få pengar?

– Nej, det går till forskningen. Men det som är bra är också att det ska gå till stöd för att öka antalet biodlare. Det har jag sett sedan jag började jobba med detta, att det har skett en väldig ökning av intresset. Alla biodlarkurser är fulltecknade.

Varför är det så stort intresse?

– Ja, man har förstått binas betydelse för naturen och för jordbruket. Det handlar inte bara om honung, utan binas pollinering har stor betydelse för hela jordbruket, säger Jonne Ansgariusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista