Markus Linell, Walter Magnusson, Alen Akrawi och Johanna Rasmussen är några av de elever som är hoppfulla inför lärarkooperativets satsning. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.

Lärarkooperativ tar över John Bauergymnasiet

1:17 min

I februari kom beskedet att John Bauergymnasiet i Mölndal ska läggas ner på grund av för få sökande. Därför skulle första- och andraårseleverna bli tvingade byta skola. Beskedet att lägga ner skolan var inte populärt.

– Jag blev ledsen för jag gillar den här skolan väldigt mycket. Det är bra gemenskap bland eleverna och vi har bra kontakt med lärarna, säger förstaårseleven Johanna Rasmussen. 

Fast nu ser det ut som att Johanna och övriga första- och andraårselever kan få gå kvar. Sex av skolans lärare har nämligen startat västsveriges första lärarkooperativ i syfte att fortsätta driva skolan och behålla eleverna. Nu väntar man bara på tillstånd från skolinspektionen och lokaler att vistas i.

– Vissa dagar känns det som att vi fixar det här, andra dagar känns det stort och tufft, säger en av lärarna i kooperativet, Jannike Lindberg.

JB Education är skolans nuvarande huvudman, och de väljer alltså att avveckla skolan på grund av för få antal sökande. Men Jannike Lindberg och lärarkooperativet tror på sin satsning.

– Vi tror på en ny reform och vi brinner ju för utbildning. Det kanske inte de stora aktiebolagen gör.

Markus Linell går sitt andra år på skolan.

– Jag, liksom många andra, hoppas stort på att det här lärarkooperativet kommer att öppna i höst.

Mattias Bolin
mattias.bolin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista