1 av 3
Familjerummet, Foto: Elina Haimi/SR
2 av 3
Madelein Larsson Wollnik och Emma Lyrdal, Foto: Elina Haimi/SR
3 av 3
Allrummet, Foto: Elina Haimi/SR

Bräcke Diakoni öppnar Bed and Breakfast

1:25 min

Idag invigdes ett nytt Bed and Breakfast på Hisingen i Göteborg, där syftet är att personer med funktionsnedsättning ska få en chans till en första anställning.

– Vi kallar det här konceptet "ett steg till". Många är på praktik under längre perioder men har svårt att få en anställning. Då är det här är en möjlighet till en anställning med lång planering framåt för att kunna gå vidare i andra jobb, säger Emma Lyrdal som är projektledare på Bräcke Diakoni.

Men hur många anställningar det rör sig om är inte klart i dagsläget.

– Det hänger lite på hur verksamheten går, men vi har ju en förhoppning om att så många som möjligt ska kunna gå igenom programmet, säger Madeleine Larsson Wollnik som är arbetsledare och ska fungera som ett stöd under anställningen.

Emma Lyrdal tillägger att mellan fem och tio anställningar låter rimligt. De två-åriga anställningarna i programmet "ett steg till" har som syfte att leda den anställde vidare till nya jobb.

Bräcke Diakoni är en privat stiftelse som drivs utan vinstsyfte. Förut har verksamheten mest varit inriktad på vård och omsorg, men nu ger man sig alltså ut på ny mark i och med starten av Bed and Breakfast Duvslaget. Madeleine Larsson Wollnik och Emma Lyrdal menar dock att Bräcke i första hand är en social verksamhet trots att de kommer att konkurrera med privata aktörer i Göteborg.

– All eventuell vinst går tillbaka in i stiftelsen och tanken är att vi ska kunna utveckla nya verksamheter, säger Emma Lyrdal.

Madelein Larsson Wollnik håller med och tillägger att ju större vinsten blir desto fler kan de anställa, vilket är det huvudsakliga målet med verksamheten.

Elina Haimi
elina.haimi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista