Lars-Åke Gustafsson (M) är kommunstyrelseordförande i Orust kommun. Foto: Helena Sällström/SR

Nio års köpengar till ingen nytta på Orust

Karin Stjern, Orust: "Det är verkligen att lura folk"
1:54 min

Bort med tomtköerna och inför marknadspriser. Det beslutet togs nyligen av Orust kommunledning. Men alla är inte nöjda. Karin Stjern som stått i kö till att köpa tomt på Kärringön i nio år, fick inte ens veta att köerna skulle plockas bort.

– Jag märkte att fakturan som brukar komma i februari inte kom. Så jag gick in på deras hemsida och såg att de plockat bort kön.

Alla som stod i tomtköerna betalade 100 kronor varje år för att stå i kö. Pengar som de inte får tillbaka nu när köerna avslutats.

I slutet på förra året stod cirka 500 personer i kö till kommunala tomter på Orust. 70 av dem stod på kö till Kärringön. Trots att det bara fanns en eller två tomter på Kärringön som varit aktuella för försäljning. Något som Karin Stjern aldrig fick reda på.

– Det är jätteomoraliskt. Det är verkligen att lura folk.

Hon har JO-anmält Orust kommun, eftersom hon tycker att de vilselett de som stått i kön. Och låtit de betala för något som aldrig skulle bli verklighet.

Kommunstyrelsens ordförande på Orust, Lars-Åke Gustavsson var med och drev igenom beslutet att plocka bort köerna. Och han har svårt att se hur kommunen brustit i kommunikationen.

– Jag är osäker på hur man skulle gjort istället. Det är politiska beslut som fattas med kort varsel. Man kan alltid vara efterklok men nu lever vi i det här och gör det bästa av det.

Hans Stevander är socialdemokrat och oppositionsråd på Orust. Han är kritisk till att tomternas pris nu ska regleras av marknaden.

– Nu blir det bara de med stort kapital som kommer ha en möjlighet att få tomt på Orust.

Höjda priser är inte ett argument att behålla köerna menar Lars-Åke Gustavsson som tycker att kösystemet var för trögt och resluterade i för låga priser.

– Det är ett dilemma vi har här på Orust. Vi är en kustkommun med attraktiva tomter. Men det fungerande inte bra med köerna heller, säger Lars-Åke Gustavsson.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".