Sofia Lundberg (till höger i bild) är en av öborna på Långholmen som på lördagen bjöd in politiker från stadsdelsnämnden Västra Hisingen till samtal om den eventuella vindkraftsparken i Hake Fjord. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.

Politiker mötte öbor om vindkraftspark i Hake fjord

Sofia Lundberg, Långholmen: "Kan inte säga ja om man vet vad det handlar om"
1:23 min

Frågan om en eventuell vindkraftspark ska anläggas i Hake fjord i Göteborgs skärgård och hamninlopp går vidare. Göteborg Energi som driver projektet har nu skickat in en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen och ärendet ligger ute på remiss i berörda stadsdelsnämnder.

Boende på ön Långholmen i Hake fjord är av flera skäl emot den tänkta placeringen av vindkraftverken. Därför bjöd de på lördagen in politiker från stadsdelsnämnden Västra Hisingen för att delge dem sina åsikter.

– Det här handlar inte om vindkraft eller ej, det handlar om placeringen, säger Sofia Lundberg, som bor på Långholmen.

– Det viktigaste för oss är att de politiker som ska fatta beslut är väl pålästa. Om man vet vad det här handlar om, då kan man inte säga ja till det. Det är för stora risker till för hög kostnad.

En av sakerna som Sofia Lundberg och de andra öborna särskilt pekar på är att det inte har utretts hur mycket gifter som ligger begravda på havsbottnen och vilka risker det medför om man bygger vindkraftverk i Hake fjord. En annan sak, menar man, är att strandskyddet ignoreras.

Dessa och flera andra aspekter ville man påtala för de inbjudna politikerna, däribland miljöpartisten Özgür Tasbas, som i grunden är positiv till vindkraftsparken.

– Vi får se vad mark- och miljödomstolen säger. Är det så att det finns gifter och tungmetaller så får vi hoppas att det kommer fram. Då får vi tänka om, säger Özgür Tasbas.

Längre fram i vår prövas frågan i kommunfullmäktige.

Mattias Bolin
mattias.bolin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".