Foto: Daniela Bergek

Våld och hot mot lärare blir allt grövre

1:28 min

Varje år utsätts många lärare för hot och våld i samband med bråk med elever. Arbetsmiljöverket har de senaste fyra åren fått in över hundra anmälningar från de tolv kommuner som P4 Göteborg bevakar. Lärarförbundet säger att klimatet i skolorna har blivit hårdare och tilltalet mot lärare allt grövre.


Läraren Mattias Strömberg är en av dem som råkat illa ut i en konflikt med en elev.

– Jag höll fast honom, mest för att han inte skulle fortsätta slå mig. Då hade han ju sparkat mig ett par gånger och även försökt slå mig, men de träffar inte mer än på armar och ben så att säga, jag släpper då taget och han måttar det här slaget mot mitt huvud.

Mattias Strömberg skulle avstyra ett bråk mellan två elever när den ene elevens ilska plötsligt riktades mot honom. Han fick ta emot hot, slag och sparkar och till slut ett knytnävslag i ansiktet. Han klarade sig utan större skada, men säger att man måste vara medveten om riskerna.

– Gör jag valet att gå in i en situation måste jag nog samtidigt vara beredd på att någonting kan hända. Jag kan få ett slag, jag kan bli sparkad, säger Mattias Strömberg. 

Antalet anmälningar som Arbetsmiljöverket fått in om elever som hotat och på olika sätt brukat våldmot skolpersonal har de senaste fyra åren varit ungefär desamma. Det rör sig om ett trettiotal varje år från de tolv kommuner som P4 Göteborg bevakar. Christer Wrangsten, huvudskyddsombud på Lärarförbundet i Göteborg, säger att de har sett en förändring av rapporterna genom åren.

– Det är väldigt mycket tilltal, alltså fula ord, som inte var för ett flertal år sedan - då fick vi sällan rapporter om det. Nu är det tilltal, det är till och med spottloskor i ansiktet och det är psykiska trakasserier som sker, säger Christer Wrangsten. 

Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista