Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utbildning ska minska alkoholrelaterat krogvåld

Kenny Basth, Bartender: "Viktigt att inte vara rädd för att säga nej"
1:27 min
Thomas Sjöstrand, vd på Lisebergs restauranger, Jenny Havner, samordnare på RUS och Kenny Basth som är bartender på Liseberg. Foto: Helena Sällström

40 procent av alla anmälda våldsbrott i Göteborg hänger ihop med krogbesök. Nu ska nya utbildningar för serveringspersonal minska berusningen på krogarna.

Göteborgs stad börjar nu att erbjuda krögare utbildning av personalen - på plats ute på arbetsplatserna.

Kenny Basth är bartender med upp emot 35 år i yrket. Han är en av det trettiotal personer ur personalen på Liseberg som samlades i dag för att få utbildning i alkoholservering.

– Det viktigaste är nog att inte vara rädd för att säga nej. När man går såna här kurser får man en trygghet och man vet var och när man kan säga nej, säger bartendern Kenny Basth.

Att neka den som är berusad att köpa mer alkohol är en av utmaningarna i serveringspersonalens jobb, och något som tas upp på de utbildningar som den kommunala verksamheten RUS tar upp i utbildningen. Man tar också upp alkohollagen, hur tillståndsenhetens kontroller går till och sambandet mellan våld och alkohol.

Jenny Havner, samordnare på RUS säger att personalen generellt är duktig.

– De vet ju ofta vad som gäller, det som jag upplever är att de som jobbar med de här frågorna har ett behov av att diskutera med varandra och med tillståndsenheten och polisen som också kommer och pratar. Om var går gränsen och hur ska de bete sig, vad har de för skyldigheter och vad har de för rättigheter.

Tidigare har RUS hållit utbildningar dit krögare fått skicka sin personal, men nytt är alltså att personal kan få utbildning på sin egen arbetsplats. På så sätt är tanken att fler ska få möjlighet att gå utbildning i alkoholservering.

Jag frågar Kenny Basth om unga kollegor har svårare att göra bedömningar än hans äldre kollegor. Delvis, tror han.

– Ja, kanske ibland, det kan hända. Men samtidigt så är alla medvetna om var gränserna går och särskilt nu när vi får den här utbildningen så kommer det bli ännu bättre så alla vet vad man kan säga ja och nej till.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".