En av betalstationerna i Göteborg. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Allt närmare en folkomröstning om trängselskatten i Göteborg

1:16 min

Efter helgens besked från moderaternas lokala förbundsstämma i Göteborg om att säga ja till en folkomröstning om trängselskatten föreslår nu moderatledaren Jonas Ransgård att även partiets fullmäktigegrupp ställer sig bakom folkomröstningskravet.

Jonas Ransgård sa i helgen nej till en folkomröstning eftersom frågan inte är tillräckligt utredd. Men eftersom stämman vill annorlunda föreslår han nu att fullmäktigegruppen också säger ja.

– Fler än tio procent av Göteborgarna har skrivit på att man vill ha en folkomröstning. Då bör den genomföras, säger Jonas Ransgård.

Du sa ju nej i helgen - har du ändrat dig nu?
– Jag tror att vi riskerar en svekdebatt om det blir oklart vad det är man röstar på, men samtidigt får vi en svekdebatt om vi säger nej till en omröstning som så många begär.

De nya omständigheterna skulle kunna innebära att det finns tillräckligt många röster för att det ska bli en folkomröstning. Men exakt vad det är man röstar på är oklart.

– Vi föreslår att folkomröstningen genomförs med den fråga som Göteborgarna har skrivit på, säger Jonas Ransgård.

Kan man ha västsvenska paketet utan trängselskatt?

– Det går inte att svara på i dag. Trängselskatten är en del i paketet men om vi håller en omröstning och Göteborgarna säger att de inte vill ha den här skatten får vi ta med oss det till de övriga avtalsparterna för att omsätta Göteborgarnas vilja i verklighet.

Kommer du att rösta enligt partilinjen nu när det ska röstas?

– Ja, det tycker jag ingår i mitt uppdrag som gruppledare att följa gruppens mening, säger Jonas Ransgård.

BAKGRUND - Ransgårds krav:
"En förutsättning för att en folkomröstning ska bli meningsfull är att den kan omsättas i praktiken. Det förutsätter i sin tur att övriga avtalsparter är beredda att förhandla om avtalet och för det krävs att Göteborgs Stad vet vilka ändringar som man vill göra.

Det finns i dag ingen samsyn mellan partierna i Göteborgs kommunfullmäktige om vad som skulle vara alternativet till det gällande avtalet. Även om fullständig enighet inte är nödvändig är det en avgörande fördel om det finns en blocköverskridande majoritet som klarar ett majoritetsskifte eftersom avtalet löper över 25 år."

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista