1 av 5
78-årige Bill Iffrig ligger vid mållinjen när tre Bostonpoliser reagerar på den andra sprängningen. Foto: John Tlumacki/BOSTON HERALD OUT, QUINCY OUT/Scanpix
2 av 5
Grafik: Liv Widell
3 av 5
Foto: Scanpix.
4 av 5
5 av 5

Göteborgaren Patrik Annebäck sprang Boston Marathon

1:24 min

Minst tre personer dödades och över hundra fördes till sjukhus efter minst två bombexplosioner vid mållinjen för Boston Marathon i USA på måndagen. Flera Göteborgare deltar i tävlingen. Bland dem finns Patrik Annebäck.

Enligt tidningen Runner's Worlds nätupplaga var 68 svenskar anmälda till loppet. Patrik Annebäck från Olofstorp utanför Göteborg hade redan gått i mål och befann sig på sitt hotellrum när han fick höra om explosionerna.

– Först trodde jag inte att det var sant. Man är så trött efter ett sånt här lopp. Man är inte riktigt mottaglig för någonting. Men när jag gick ner i hotellrestaurangen var det helt tyst. Folk var otroligt oroliga. Det är en liten stad och det har inte hänt något sådant här förut. Hela loppet är otroligt familjärt, det påminner lite grann om Göteborgsvarvet. Hela familjer är ute, det är en helgdag här i staten. Precis alla är ute, från gammelmormor till små barn, säger Patrik Annebäck som sprang sitt första Boston Marathon på måndagen.

Patrik Annebäck blev riktigt chockad över att just Boston Marathon utsattes för det här bombdådet. P4 Göteborg fick tag på Patrik bara någon timme efter att bomberna exploderat.

– Jag måste ha precis kommit därifrån som tur var och min pappa är här och han lämnade målområdet bara några minuter innan det smällde, berättar Patrik Annebäck.

Efter loppet fick Patrik stanna på sitt hotell, rekommendationerna har varit att man inte bör gå ut.

-- Vi får lämna hotellet men ingen ska egentligen gå ut. De har vidtagit säkerhetsåtgärder på hotellet men vad det är vet jag inte. Det kanske är bäst att hålla sig inne på hotellet och följa rekommendationerna, sa Patrik Annebäck sent på måndagskvällen svensk tid.

En annan göteborgare som P4 Göteborg varit i kontakt med vill inte framträda med sitt namn men säger att det sedan klockan 15 lokal tid endast hörts brandbilar och andra siréner.

– Det känns lite overkligt. Det har varit explosioner och nu får jag svara på alla meddelanden som jag fått om att jag är okej.

P4 Göteborg
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista