1 av 2
Foto: Johanna Storm/SR Göteborg (Arkivbild från maj 2012)
2 av 2
Göteborgsvarvets general Bo Edsberger. Foto: Annika H Eriksson/SR P4 Göteborg

Göteborgsvarvets general är medveten om riskerna

Bo Edsberger: "Vi är beredda på att saker kan hända"
1:32 min

Om en dryg månad är det Göteborgsvarvet. Ett lopp med dubbelt så många deltagare som Boston Marathon, där två bomber detonerade nära mållinjen. Tre personer dog och över hundra personer skadades. Varvsgeneral Bo Edsberger menar att man är medveten om riskerna.

– Sedan flera år tillbaka har vi jobbat nära polis och räddningstjänst. Det går aldrig att förbereda sig fullt ut, men vi tränar sådana här situationer. Vi i ledningen måste vara beredda att stänga ett lopp och snabbt nå ut med information till deltagare och funktionärer, säger Göteborgsvarvets general Bo Edsberger.

Man har haft varv med ökad säkerhet, till exempel 2010 när en demonstration mot den nya moskén urartade och bröt sig in varvet. Göteborgsvarvets ledning kommer att ha samtal med polisen för att se om riskbilden för Göteborgsvarvet har förändrats efter det som skett i Boston.

På måndagskvällen hade Göteborgsvarvets funktionärer kick off och både polis och prekatastrofmedicinskt center, PKMC, nämnde just bomber några timmar innan dådet i Boston.

Göteborgsvarvet har en krisledningsgrupp, som under loppet sitter i direkt samband med polis, räddningstjänst och ambulans. Och om det händer något följer man färdiga mallar och agerar utefter dem.

– Vi måste agera fort. Det handlar om sekunder, säger Bo Edsberg.

Hur får man fram informationen till löparna?
– Vi går efter mallar hur vi ska agera. Det handlar om att inte släppa iväg fler startgrupper, stänga starten. Samtidigt går alla funktionärer ut och stoppar loppet på sin sida av banan. Man stänger sektionsvis, direkt, överallt.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".