Foto: Tom Svensson/Nordens Ark

Tre amurtigrar har fötts på Nordens Ark

3:30 min

Amurtigrarna på Nordens Ark i Bohuslän har fått tillökning. Tre små ungar har fötts. Arten är utrotningshotad och enligt Claes Andrén på Nordens Ark är trippelfödseln en sensation.

– Honan är viltfödd. Vi fick ta hand om henne som liten unge. Det betyder att man för in obesläktat genmaterial i den här kollektionen som finns på djurparker, säger Claes Andrén på Nordens Ark.

Amurtigern, som är världens största kattdjur, är mer känd som Sibirisk tiger. Den lever vid östra Rysslands stillahavskust, i Amur-Ussuriregionen och är den största och nordligaste underarten av tiger. Antalet amurtigrar i Ryssland har uppskattats till 428-502 individer och arten klassificeras som hotad.

Om en dryg månad kommer de nyfödda ungarna att kunna skutta omkring och visas upp för allmänheten på Nordens Ark.

Varför är det så viktigt att ta vara på amurtigern?

– Om vi inte gör någonting för att rädda tigern i det vilda är de vilda tigrarna borta om 20-30 år. Det är ett oerhört imponerande och viktigt djur, säger Claes Andrén.

P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista