Det är svårt att locka fler kunder till Saluhallen. Foto: Peo Wenander/SR P4 Göteborg

Caféer och klädbutiker i framtidens Saluhall?

1:23 min

Den nyrenoverade Saluhallen i Göteborg kan i framtiden komma att byta skepnad. De små familjeföretagen med försäljning av chark och ost riskerar att försvinna. I stället kommer det att öppnas fler caféer, restauranger och souvenirbutiker.

– Jag tror att saluhallar kommer att se helt annorlunda ut om några år. Det här traditionella specialdagligvaruhandeln och speciallivsmedel kommer vi att se mindre av. Då har det blivit uppluckrat med fler restauranger och kanske souvenirbutiker och klädbutiker, säger Martin Öberg som är lärare på Handelshögskolan i Göteborg och som studerat handelsplatser.

Om 10 år kan alltså till och med kläder ha börjat säljas i Saluhallen tror Martin Öberg. Det har blivit allt tuffare för småföretagarna. Minskad försäljning på uppemot 20 procent för en del och kraftiga hyreshöjningar som väntar i framtiden.

Vinstmarginalerna är i dag små på det sortiment som präglar Saluhallen. Det säger Arash Shark som har egen butik som säljer bland annat nötter och oliver.

– Jag ska ju inte kunna jämföras med de som säljer skor och kläder på gatorna runtomkring eller restauranger med rättigheter. Min genomsnittskund ligger på kanske 50 kronor. Det går inte att jämföra på det sättet, säger Arash Shark.

Peo Wenander
peo.wenander@sverigesradio.se

Hör av dig till Peo Wenander!

Peo Wenander. Foto: Alexander Lindhe/Sveriges Radio

Peo Wenander, publikredaktör P4 Göteborg
Telefon: 031- 83 75 23
Sms: 0721-55 74 37
p4goteborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista