Statsåklagare Nils-Eric Schultz. Foto: Björn Larsson/Scanpix.

Nytt mutåtal i Göteborg

Idag kom ett nytt åtal från statsåklagaren Nils-Eric Schultz i den stora muthärvan i Göteborg. Ytterligare tre personer åtalas.

En före detta fastighetsingenjör vid allmännyttiga bostadsbolaget Poseidon åtalas för att ha tagit emot miljontals kronor i mutor från en byggfirma och ett elföretag som han ordnat arbete för.

Fastighetsingenjören åtalas för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman för att han lät riva sin villa och bygga en ny.

Han dolde mutorna genom att godkänna tre osanna fakturor på bland annat takarbeten och fönsterrenoveringar, värda närmare 1,3 miljoner kronor, som han lät Poseidon betala.

Två personer i de inblandade firmorna åtalas för grov bestickning

Elföretaget gjorde alla elarbeten i villan och mannen betalade bara en del av kostnaderna. Totalt ska han ha tagit emot närmare 3, 9 miljoner kronor i mutor.

Statåklagaren har sida upp och sida ner med bevisning.

Fastighetsingenjören höjde dessutom beloppen på flera fakturor på tilläggsarbeten och skrev under i falskt namn och åtalas därför för urkundsförfalskning.

Datum för rättegång är inte utsatt med statsåklagaren säger att han behöver flera dagar i rätten.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista