Hemlösa barn får egen förskola

1:44 min

I Göteborg lever 15 till 20 barn med hemlösa föräldrar enligt Räddningsmissionens uppskattning. Nu får de barnen en egen öppen förskola.

Till tonerna från gatumusiker invigdes på tisdagen förskolan som ligger i Matteuskyrkan i Majorna, och när vår reporter var där träffade hon bland annat Aliha från Rumänien, som säger att hon kommer gå dit ofta.
– Jag kommer hit alla dagar, jag kommer hit för mitt barn och för att hjälpa situationen med mitt barn Daniel.

Vi är i lekrummet på den nyöppnade öppna förskolan i Majorna. Här finns mängder av spel och leksaker, och en slags stor uppbyggd säng med kuddar på, där man kan kura ihop sig och läsa böcker. Medan sonen Daniel stolt ropar att han just gjort sitt sjätte fotbollsmål i inomhusmatchen mot kompisen, så säger Aliha att hon känner tacksamhet mot Räddningsmissionen och att det är fint här på förskolan.
– Mycket fint, också mitt barn pratar "mamma, mycket fint här, jag vill komma hit".

Den öppna förskolan är ett samarbete mellan bland annat Göteborgs räddningsmission, Göteborgs kommun och Matteuskyrkan - där kommunen till största delen bekostar projektet.

Förskolan, som ska vara öppen dagligen, riktar sig särskilt till barn upp till 6 år och deras föräldrar. Vuxna romska hemlösa vågar ofta inte lämna ifrån sig sina barn till den vanliga förskoleverksamheten, eftersom de är oroliga för att barnen ska bli omhändertagna.

Mikael Albertsson, enhetschef för integration barn och ungdom på Räddningsmissionen i Göteborg uppskattar att det förmodligen handlar om ungefär 15 till 20 romska barn som i nuläget lever med hemlösa föräldrar och har behov av en trygg miljö på dagarna.
– Vi gjorde en kartläggning i höstas och upptäckte att det fanns ganska många barn bland de 120 personer vi träffade på stan. Så då väcktes tanken att göra vistelsen här i Göteborg så bra som möjligt för de barn som finns här. Så att de kan vara på en trygg säker plats och få leka som alla andra barn här i Sverige.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista