1 av 4
De protesterande eleverna tycker inte att nedskärningarna står i proportion till det vikande elevunderlaget. Foto: Helena Sällström/SR P4 Göteborg
2 av 4
Arrangören Frida Hellström Ålander är nöjd med att så många deltar i strejken. Foto: Helena Sällström/SR P4 Göteborg
3 av 4
Johan Åslund och Simon Somlin är oroliga över de planerade nedskärningarna. Foto: Helena Sällström/SR P4 Göteborg
4 av 4
Stämningen på skolgården är väldigt uppsluppen. Eleverna spelar musik och turas om att hålla tal. Foto: Helena Sällström/Sveriges Radio Göteborg

Strejkar mot nedskärningarna inom gymnasieskolan

1:28 min

Elevprotesterna mot låg skolpeng och minskandet av lärartjänster fortsätter. I dag lämnade eleverna på Schillerska gymnasiet sina klassrum och gick ut i strejk. Arrangörerna uppskattade antalet till omkring 300 demonstranter.

– Det är rätt tragiskt om de ska fortsätta att skära ned såhär. De skär ju inte bara ned på den här skolan, säger Simon Somlin.

I dag är Schillerskas soliga skolgård täckt av demonstrerande elever. Musiken är hög och budskapet till politikerna kunde inte vara tydligare. På plakat står det: "Vi är framtiden, vem förväntar ni er ska forma den?" Och "Stoppa nedskärningarna".

Frida Hellström Ålander är ordförande i projektgruppen "Utbildningspåverkan Schillerska", som arrangerar strejken. Hon är väldigt nöjd över hur många som kommit hit.

– Att vi faktiskt lyckats skapa en sådan här protest där så många deltar. Jag känner mig upprörd och rädd för hur det ska gå för Göteborgs kommunala gymnasieskolor. Den rädslan är det inte bara jag som har, den finns hos alla elever här, säger Frida Hellström Ålander.

20 lärartjänster beräknas försvinna från Schillerska inför hösten och orsaken är huvudsakligen det vikande antalet elever. Totalt i Göteborg ska nära 100 tjänster bort.

– Vi kände att vi behövde säga nej, det funkar inte att man bara skär ner på lärare sådär, säger Simon Somlin.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista