Pärmar: Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kvartalsrapporterna sköljer över oss

Christian Andersson, Aktiespararna: "Årsredovisningar är allmänbildande"
11 min

I dag startar den så kallade rapportveckan. De stora bolagen presenterar sina ekonomiska resultat för det första kvartalet i år. Och enligt Christian Andersson kan denna rapportflod vara otroligt intressant.

– Det är allmänbildande. Det är ekonomi, det är politik, det är historia, det är otroligt kul. Man behöver inte läsa alla siffror. Man kan börja läsa de första sammanfattande sidorna och om man känner sig inspirerad av det kan man läsa vidare, säger Christian Andersson från organisationen Aktiespararna.

Företag som SKF, AstraZeneca, Volvo och Swedish Match för att bara nämna några, presenterar i dagarna sina kvartalsrapporter för årets första kvartal.

SKF, med huvudkontor i Gamlestan här i Göteborg, var först ut i morse. Men hur intressant är det här egentligen? Och hur viktigt är det? 

– Rapportveckan är en möjlighet att få reda på vad som händer i mina favoritbolag och hur bolagen ser på framtiden, säger Christian Andersson.

Gör inte de täta kvartalsrapporterna att det är svårt att se helheten?

– Jo, det kan till viss del vara så. Samtidigt är det bra att få löpande information om hur det går för de olika företagen, säger Christian Andersson.

Vilka bolag är extra intressanta tycker du?

– I Göteborgsregionen är det jätteintressant med Volvo, ett av de till omsättningen största bolagen på börsen. Och SKF, som har en otrolig inverkan. Och många andra, vi har en hel del bolag som har säte i Göteborgsregionen, som MQ och Lindex, säger Christian Andersson.

P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".